2016. november 1., kedd

Hálózatok

Nemrégiben egy baráti társaságban az életünk, világunk minden dimenziójában működő hálózatok típusairól és szerepeikről beszélgettünk úgy, hogy korábban a hálózatok világszerte elismert szakértőjével, Csermely Péterrel csak egy izgalmas riportot láttam, de A rejtett hálózatok ereje c. könyvét nem ismertem. Most olvasom. Érdekes, sőt hasznos megközelítéseket kínál a különböző (természeti, szervezeti, gazdasági, társadalmi, én-szervező) hálózatok felismeréséhez, de a könyv legnagyobb ereje mégis abban van, hogy miközben mondja a magáét, gondolom, mindenki számára az ismereteinek, érdeklődésének megfelelő  kérdéseket vet fel.  Bennem meglehetősen egyszerű kérdések merültek fel, de e pillanatban mégsem tudok rájuk válaszolni, vagy valameddig eljutok a válaszadásban, aztán új kérdések törik meg a pillanatnyi sikerélményt.
Sok közül legjobban tán az a kérdés izgat, hogy a maguk szempontjából sikeres, hatalom-centrikus    hálózatot működtetőkkel szemben miért nem tudnak a velük elégedetlen kisebb hálózatok hálózatosodni. Minden hálózat elemei kapcsolódnak más hálózatokhoz, így a hálózatosodás elvi lehetősége adott. Vajon a hálózatok közötti kötések egymásra irányuló erőssége hibádzik, vagyis a hálózatok maguk hibásak, gyöngék, vagy a náluk jóval erősebb külső hálózat(ok) működésével magyarázható a bénultságuk? Lehet, hogy a probléma döntően célkoncentrációs vagy inkább időtényzős változó? Lehet, hogy a hálózatok pontosabb ismerete választ adhat arra is, miért szűk esélyes a különböző célú hálózatok harc nélküli kiegyezése?
No, ilyenkor sajnálom, hogy néhány emberrel jórészt csak a virtuális térben találkozom. Egy tea mellett órákig tudnánk beszélgetni, akár vitatkozni. Enélkül két esély marad. Vagy leírjátok, amit ti gondoltok ezekről a kérdésekről, vagy marad a könyv. Olvasom tovább, hátha az x. oldalon szerepel  a válasz, ami persze "csak" Csermely válasza lesz, bármennyire tisztelem is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Agneta Pleijel: Lord Sohamár

Kifejezetten jól esett ennek a terjedelmes, ráérős, szinte hagyományos szerkezetűnek tűnő regénynek az olvasása. Teljesen érdektelennek...